Friday, October 10, 2008

Raya 2008 : Cha- lus

I was walking to the nearby surau at my auntie's house in Sagil, Johore, a lovely village located at the foot of Gunung Ledang when I bumped into this little boy with a panic face by the road.

Photobucket
Close up view, from the same pic below. Did he look fierce?


I asked him what was wrong. He answered: My bike "cha-lus..."

OMG I used that very word when I was a kid! And it has been almost 20 years I have not heard the word. Cha-lus is the word used by Javanese kids, meaning the bike's chain thas gotten dislocated.

Photobucket

Photobucket

14 Comments:

At 8:24 AM, Blogger Malim said...

Cha-Lus? Bahasa Jawa yer tuh? tak pernah pakai pun yer bahasa tuh? agaknya org Muar jer kot?

 
At 8:41 AM, Blogger wahdi said...

Ha bukan bahasa jawa uols, tapi bahasa ciptaan kekanak, kan budak2 ada ayat deyols sendiri?

bahagain muar-tangkak-segamat agaknya yg femes ayat ni...

 
At 8:52 AM, Blogger yazrie said...

lum pernah dengar..kalau jo-nes yer...meaning petah berkata-kata..macam sapo tatau? Opsss

 
At 9:24 AM, Blogger KaSiH said...

hmm...mcm singkatan bahasa inggeris...kasih pun x penah dgr cha-lus ni...yg kasih tau...rantai tanggal...pastu nek basikal kain koyak tersangkut kat rantai...hiks...

 
At 2:18 PM, Blogger ginseng4desoul said...

hayoo sian budak tuh... uols amik gambar lepas tuh lari tak tolong depa ker??? *Larriiiiii

 
At 5:14 PM, Blogger artisticklytouch said...

weols panggil 'rantai jatuh' hehe surprisingly...i'm very good at membetulkannya semula

 
At 7:14 PM, Blogger armybrat5311 said...

alahai bro..tlg tangkap gmbr je ke?takkan tak tolong bdk tu skali.hehe.kesian dia...

well, tulah uniknya malaysia.even budak2 pun ada bahasa sendiri.

sy masa kecik byk gak la cipta perkataan sendiri sebab dulu sy pelat.hahaha

 
At 7:19 PM, Blogger syukur said...

my friend terlopong bila dengar i speak utara
cth : naik gerek
tgk atas ..tirih ..

amboi...gambar kat atas dgn marilyn monroe celup tu..kelassss

 
At 12:34 AM, Blogger budleee said...

hehe i like this picture

ah the good old days where my fave activity is to just ride my bike everywhere.. :)

 
At 7:28 AM, Anonymous wakjaman said...

Farhad, rumah Wak Siti bukan kat Sagil, tp kat Seri Cantik, Sengkang. Perkataan cha-lus tu ada mirip inggeris yang dijawakan. chain...loose = cha-lus.

 
At 10:13 AM, Blogger wahdi said...

yazrie - ahakss jonas brothers den tahu huhu petah kata2 sapa kah?

Kasih - ahahaha ciankan kalau org pompuan naik beskal senang tersangkut kain kat rantai, nak2 kain sekolah ahakas~

 
At 10:14 AM, Blogger wahdi said...

Rich - haiyooo pasti lah iols tolong tgk je! *lariiiiii

Art- huhuh uols terer yeh? patutnya uol jadi pomen keta kan? ahaha

 
At 10:15 AM, Blogger wahdi said...

Army- ahaha toloh tgk je lah masa tu, bg kata 2 semangat kat dak tu..dia kata dia dah biasa buat pun ;) ha kan, bahasa kanak2 paling indah~

Syuk - kelass? thnx syuk!! uit susahnya tak paham kalau i dpn u terlopong jelah jawapnya ;)

 
At 10:18 AM, Blogger wahdi said...

Budlee- samalah, main rendah je naik basikal mana2 area kan?

wakjaman- ye ke? heheh tersilap plah thnx bang jaman. ha maybe singkatang ayat english tu kan?

 

Post a Comment

<< Home