Monday, August 04, 2008

Sawah

Phatnfierce had an assignment outing yesterday, at Kampung Haji Dorani in Kuala Selangor. And prior to that, it was Bangsar, on Saturday evening... I've never driven to Sungai Besar or Sabak Bernam before, naturally, we ended up lost - beginning with going up the wrong highway until we realized that we had already reached Tanjung Malim! LOL! Then we made a turn back to Sungai Besar.

Since the shooting location was a paddy field, I was freaking excited (jakun) since I've never set foot into a one in my entire life! Huhuhu... luckily, we're now in the harvest season!

To complement the surroundings, I've prepared a traditional Javanese breakfast where my grandma loved serving us everytime we visited her when I was a kid.

We arrived at the location about 1 hour late but still, we managed to have our best breakfast as planned - a-la my late grandmother's favourite breakfast, under the big manggo tree by the paddy field. What an amazing feeling, something I can't express in words...

http://phatnfierce.com
En. Arip enjoying the scenery...


http://phatnfierce.com


http://phatnfierce.com


http://phatnfierce.com


http://phatnfierce.com
En. Arip had not forgotten to capture the moment through his compact camera, too.. and below are the results...


http://phatnfierce.com
To me his compact camera pictures are consistant to those taken on his DSLR. Yeah, that's right, it's not the camera that makes good pictures, but the man behind the camera! Kan Mak Julie?;)

http://phatnfierce.com


http://phatnfierce.com
And this was taken through his DSLR. Huhu... what I was doing, ?


http://phatnfierce.com I was baiting the fish ;), since I did not bring along my fishing rod... LOL!


http://phatnfierce.com Later, we had the best breakfast by the paddy field. Owh... what fish is this? This was part of the breakfast. will tell and show u guys the pics later, k? ;) And these pics were taken by me. LOL!

23 Comments:

At 9:38 AM, Anonymous doraemon said...

i miss ikan masin...goreng garing-garing, makan ngn nasik panas panas..nyummm...

 
At 10:01 AM, Blogger Ecah said...

ikan sepat!!!nyam..nyam.. sodap.. best nyer la gi main sawah...

 
At 10:24 AM, Blogger wahdi said...

Doraemon- Yessss semalam best gila makan ikan masin ngan nasi panas2 tepi sawah, owhhhhhhhh sioknyaaaa

Ecah- huhu sedap kan ikan masin tu, ratah pun sedap hehehe
yes bestnya 1st time semalam main kat sawah :P

 
At 10:28 AM, Blogger KaSiH said...

hey ini kg adik ipar kita lah!! untungnya kasih dh penah main2 kat sawah masa kecik sbb kg abah kat tanjung karang...keliling sawah mesti ada pokok pelam...ikan masin tu nenek kasih mkn dgn tapioca *matila org jawa kg kita x reti sebut ubi kayu

 
At 10:40 AM, Blogger wahdi said...

ye ke ??? tapi besarnya kampung tu, sampai kitaorg sesat2 dalam kampung tu, nasib je org2 kampung tu semua ramah2 dan baik2 belaka huhuhu

eh kenapa tepi sawah ada pokok pelam? besar2 lak tu...
Ala kantoi lah kasih jgn lah sebut ubi kayu tu! baru nak surprise esok LOL btw, sedap yg nikmat yer makan TAPIOCA ngan ikan masin tepi sawah..arghhh nyamanya~~~

 
At 10:47 AM, Blogger ginseng4desoul said...

nampaknye kita sema makan ikan masin last week ekk??? I memang teringin nak pi lawat sawah padi one day. Tak penah jejak kaki pon. Pass by Tg Karang tuh banyak kali tuh ada lah, tapi tak penah stop. BTW, divwaa ler gambor! Jelessss!!! ;-)

 
At 12:20 PM, Blogger Malim said...

huu huu ikan masin sepat nih mmmg sedap makan ngan ubi rebus or pulut kot selalunya... hayohhh cantik pic2 kali ni.. so refreshing.. ala2 belia masuk kampung yer!

 
At 12:31 PM, Blogger wahdi said...

Ginseng - Tulah dia, mcm dirancang ek semua makan ikan masin? btw my fav ikan masin ikan tenggiri tu, sedapnya~~~ huh samalah i br 1st time semalam jejak sawah, siap lompat2 dan jerit2 LOL
BTW Thnx~~~~~

 
At 12:33 PM, Blogger wahdi said...

Malim - Ubi i penah mkn uols, kalau mkn dgn pulut tak penah lagi rasanya, thnx! tu ler sgt jakun ye masuk sawah 1st time uol!

 
At 12:57 PM, Blogger zaman said...

hmmm .. memang best makan kat peti sawah. breakfast pagi2 pulut ngan ikan kering ikan sepat memang best. jgn lupa kelapa parut... fuhh....

 
At 1:30 PM, Blogger wahdi said...

Zaman - ikan masin tu pun leh makan ngan pulut gek eh? huhu never tried b4, huh? kelapa parut?

 
At 1:57 PM, Blogger Chen said...

hello wahdi! i'm back from my holidays! but no time to blog. monday is busy with patients!

 
At 8:31 PM, Blogger syukur said...

uuuuu terkesima sangat tengaok gambar gambar artistik ni..nanti ambil la pulak yang futuristik punya concept...boleh ??? the pics were great..

 
At 8:14 AM, Blogger hOtMaMa said...

wahhhh..sessi bergegambaran di sawah padi plaks ker u ols..!
owhh..mcm nih ke rupa kg sg haji dorani tu... dikelilingi sawah padi rupanya... sbb baru jerk last week ada satu kes site DiGi kat situ yg mak kena handle u ols... hazab..! mrasa kalau mak kena pg ke site tu nanti boleh manikmati pemandangan sawan padi nih ek...!

AWAS.. ikan masin tu kalau makan dng pulut adalah amat sedap okeh.. tp dng ubi kayu mak tak pernah try lagi.. hihi..

 
At 9:41 AM, Blogger wahdi said...

Chen- Welcome home Ah chai!

Syuk- thnx! Sure, later ada lah nnt yg futuristik ;)

Hotmama - Sesi bergambaran utk my client uols, so i tumpang semangkok pose2 sama ;) Haiyo yakah? yes sedang musim menuai uols sgt cantik !!!

I tak penah lagi yer makan ngan pulut, nak try lah bila2 nanti ;)

 
At 6:02 PM, Blogger Starry Eyed said...

Oh I totally agree.. Bile u amek gmba tak kire pakai compact ke slr mmg lawa.. i cant see any difference because both lawa! :)

 
At 7:24 AM, Anonymous Anonymous said...

Hai uolls yang muskular dan semakin mengetop!

Motifffffff pancing-pancing anak ikan di desa gitteeeeew?!

 
At 11:31 AM, Blogger wahdi said...

Zakiah - thnx! tapi kalau nak bezakan DSLR ngan compact bandingan warna awanya, mmg compact kalah kat situ he he he

Abg pusat - i bagi makan ikan je :P

 
At 11:25 AM, Anonymous Anonymous said...

Yeah betul!..the man and the woman behind the camera yg penting..dan tambahan..mempunyai mata yg berseni kan u ols? he he he

Mak Julie

 
At 11:03 PM, Blogger Catz said...

wow..great photos...cantiknyaaaa...
nice blog...nice photo..

 
At 12:03 AM, Blogger wahdi said...

Mak Julie - kan uols!! betul yer!

Catz - Hi Catz! thnx yer! pls do come back ;)

 
At 1:30 AM, Blogger Faisal Admar said...

ikan sepat goreng ek? sedap ek? my family suka... tapi i kureng sikit la ikan air tawar... mcm ada bau sikit kan?

hehe lovely pictures!

i tak pernah pijak paddy field gak :(

 
At 11:03 PM, Blogger wahdi said...

Faisal - thnx yer! huhu samalah i br 1st time jejak sawah that day...

 

Post a Comment

<< Home