Sunday, August 24, 2008

Kuih Raya.

Breakfast pagi Sabtu kat restoran Kelantan yang baru dibuka di USJ9. Wow banyaknya pilihan, dan bermacam kuih-muih tradisional orang Kelantan pun ada dijual.
To be honest, I memang tak penah makan kuih muih pelik-pelik orang Kelantan selama ni, sebab;
1. Tak penah sampai Kelantan.
2. Tak penah jumpa kuih-kuih ni dijual kat tempat lain.

So dari nama kuih Taek Itik sampai la kuih Jala Mas ada dijual kat kedai Kelantan ni. Dari jauh dah terbau, mesti kuih tu semua manis tahap dewa-dewa seperti selalu dibaca dan diberitahu. Sure makan sikit dah muak kot?

http://phatnfierce.com


So I give them a try by choosing two types. Kuih Buah Tanjung, RM1.50 for 10 pieces, and kuih Jala Mas, RM3.50 per piece. OMG both tasted damn sweet! Esp. kuih Buah Tanjung... It tasted damn freaking sweet, and I assume, a bite contains 10 spoons of sugar; and the taste of egg yolks was damn strong! Wow! I can't take it man... they were just too sweet!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Talking about kuih, remember these pictures below? I made them man! Yeah, I can bake too :P
Mum and sis are masters in traditional kuih-muih, and my specialty is modern cookies.

These three pictures below, were my three most favourite cookies, of 11 types which I made for last year's Hari Raya. Since Ramadhan is coming, I've started to design new cookies for this season. Too early? Nah... I need to experiment with it, too. So this year's cookies have more varieties, newer looks and newer ispiration.


http://phatnfierce.com Everyone's favourite...


http://phatnfierce.com The adults' favourite...


http://phatnfierce.com Kids' favourite...


* All 4 pictures above were taken on my Olympus compact camera e810.

12 Comments:

At 6:23 PM, Blogger budleee said...

serius ah

you tak sampai kelantan lagi

gasp!!!

 
At 9:14 PM, Blogger ginseng4desoul said...

LOL!!! Kuih orghe kelate nih sema mmg sweet2 tahap diabeticsm kan? BTW, takmo kalah jugak uols bab baking2 nih, ek? Hahahaha... So,bila lak nak fire up oven uols?

 
At 8:09 AM, Blogger KaSiH said...

kasih penah mkn buah tanjung tu...mmg manis melekat!!!

farhad...jgn la ckp cookies tu sume resepi sendiri...jelessss...

 
At 8:16 AM, Blogger Malim said...

apa2 kuih uol ttp sedap and pakai compact cam pun gambar diva

 
At 9:23 AM, Blogger wahdi said...

Bud - Serious lay~~~ tak penah sampai sana lagi he he he

Ginseng - yes~~~~ uol ingat uol saja kah yg leh bake2 nih???? *sambil panaskan oven
huhu nantikan entry i fire up oven k? hehe

Kasih - Melekat dan menyengat huhu
resepi sendiri yer!! ha U design
biskut apa kasih tahun ni? :P

Malim - Kuih homemade mmg puas kan uol? yg beli mcm tak puas jerr

 
At 10:41 AM, Blogger Bernard said...

Pretzels....rindunya masa sy buat pretzels utk dijual T__T

Anyways, kalo nk booking cookies awk utk CNy boleh? hehe

 
At 12:04 AM, Blogger zackzara said...

Wahdi... if I nak order for this coming raya...that cookies + Pretzel...boleh ke?

*pray hard*

 
At 3:29 AM, Blogger syukur said...

seriously ni hasil kerja compact camera sahaja ??? uuu makan hati tengok gambar pics yang menarik ni wahdi..

 
At 8:55 AM, Blogger wahdi said...

Benard - U penah wat pretzels gak ke? yg biasa ke yg mini cookies mcm i buat?

I tak ambik order lah bernard takut tak sempat buat hehe

Zara - huhuhu i tak ambik order lah zara buat utk makan2 sendiri je hehehe

Syukur - Ha'ah Syuk ni pics tahun lepas... i beli DSLR baru lagi bulan 5 aritu..

 
At 4:13 PM, Blogger Bernard said...

Dulu sy pernah keje kt Auntie Anne's Pretzels KLCC. Best bleh main2 buat pretzel ahaks....

N I wonder kt mana di KL bleh beli kuih kelante....

 
At 1:29 PM, Blogger suesally said...

nak resepi bole??

 
At 10:32 AM, Blogger mummy3angels said...

salam wahdi, selamat berpuasa...bestnyer cookies tu boleh share recipe

 

Post a Comment

<< Home