Monday, September 03, 2007

Muar's Old Mosque

Muar is a small town located in the southern Malaysian state of Johore. It is only about a 25-minute drive from Malacca town, if you use the new Melaka-Muar highway...

There are numerous old buildings still standing in this town, all very much the precious jewels of this town... One of these old structures is the "old mosque" by the river Muar, the Masjid Jamek Sultan Ibrahim... The old trees in the compound of this mosque is testimony of how old this mosque is... Apart from this mosque, another must-visit "grand dame" of this town is the Sai Kee 434 kopitiam, located right in the middle of this cowboy town...




Image hosting by Imageshack.us
We were heading for Muar the next morning... The kids were really happy playing with En Arip... We spent the night playing the latest games on PS2 which we had bought earlier at Mahkota Parade...



Image hosting by Imageshack.us
Royal crest at the entrance of the Masjid Jamek Sultan Ibrahim,...



Image hosting by Imageshack.us
Here is the mosque...



Image hosting by Imageshack.us
Old charm...



Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
The cloister part of the old mosque...



Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us





Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
There is the newer, bigger mosque across the river...




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
Real coffee branch in a bottle, used as a table decoration at the Sai Kee 434 kopitiam *i siap makan buah kopi tu, manis!!! hehe.You can read about the kopitiam at En Arip's blog soon...

21 Comments:

At 6:59 PM, Blogger :: NBC :: said...

sy suka the last pic tu.. coffee beans wif en arip's bground... nice shot... ;-)

 
At 9:37 PM, Anonymous Anonymous said...

Di, your pictures tentang Masjid Jamek ,Muar ada nilai tawadhuk dan keikhlasan. Really appreciate it.Apatah lagi kita diambang Ramadhan. Setuju dengan nbc ..that coffee beans membawa kenangan masa kecil.Berasal dari sebuah pekan kecil sempadan Perak/Kedah My grandfather ada dusun durian yang luas yang diantara di sulam dengan pepohon kopi.Pernah merasa kopi yang ditumbuk sendiri oleh nenek.Karya saudara kali ini nampak nya bersaing sengit dengan TT.Ada kelas tersendiri.Keep it up.Gracias dari Paman.

 
At 1:14 AM, Blogger wahdi said...

Hi NBC, thnx! me too, luv that pic so much!

 
At 1:19 AM, Blogger wahdi said...

Hi Paman..wah seronoknya ada ladang kopi...my grandma ada sepohon dua di belakang rumahnya dulu...dia rajin jugak buat home made coffee powder, agak bitter, maybe pokok kopi tu dari jenis Robusta kot ;)...thnx, pasal karya tu, gambar diambil sekadar mengikut gerak hati dan my own perspective...

 
At 4:49 AM, Blogger :: NBC :: said...

Paman, ( r u Rio..?) sy kenal Wahdi nyer blog thru abg TT nyer blog, skrg sy lagi kerap ke sini ;-) yup, pics bersaing sengit ngan abg TT.. hehhe in positive way maaa.. ok wahdi..?

 
At 4:55 AM, Blogger :: NBC :: said...

pssst Wahdi, after browsing both ur blog + en arip's, then i realize dat 'cute upanye en arip ni' - pls refer the 12th pic of dis entry - the close up version of him.. ;-) do u think dat he's reading dis..? pls dun tell him k.. hahhahaaa

 
At 11:02 AM, Blogger wahdi said...

Hi NBC,
Yes Paman tu Rio...
besaing sengit? hehe bersaing hangit nampaknya..
NBC r u Pinky?? i plak tanya u..hehehe
anyway thnx for keep visiting my blog :)

cute? maybe kot ;) sebab wajah dia keanak-anakan agaknya hehehe
no worries i won't tell him ;)

 
At 12:37 PM, Blogger :: NBC :: said...

Hi Wahdi,
Yes i am..errr mana tau pinky..?

hmmm, tiap2 ari sy masuk sini.. ;-)

yup, muka kekanak..untung x nampak tua kan.. errr baper umo dia..?

 
At 2:10 PM, Anonymous Anonymous said...

nbc rupa nya kita sering bertamu di laman yang sama.Kalau TT dan Wahdi buat "Jamuan Hari Raya" gamat agak nya.Just to share dah baca novel "Ayat Ayat Cinta" and "Ketika Cinta Bertasbih" Sudah berulangkali di cetak di Indonesia.Kat Malaysia tengah laris.Good to read. Kat Malaysia Faisal Tehrani dengan buahtangan terbaru "Tuhan Manusia". Tentang blog Wahdi yes dia telus dan tulus.Apa pandangan saudari?

 
At 2:10 PM, Anonymous Anonymous said...

nbc rupa nya kita sering bertamu di laman yang sama.Kalau TT dan Wahdi buat "Jamuan Hari Raya" gamat agak nya.Just to share dah baca novel "Ayat Ayat Cinta" and "Ketika Cinta Bertasbih" Sudah berulangkali di cetak di Indonesia.Kat Malaysia tengah laris.Good to read. Kat Malaysia Faisal Tehrani dengan buahtangan terbaru "Tuhan Manusia". Tentang blog Wahdi yes dia telus dan tulus.Apa pandangan saudari?

 
At 3:03 PM, Blogger :: NBC :: said...

yea Rio, kita tetamu di laman yg sama.. sy suka ayat2 Rio.. ttg kalo nak buat Jamuan Raya, sy tgk meriahan dr jauh lah .. huuuhhu.. Yes sy setuju sgt, sy suka telus + tulus.. sbb tu sy tak henti2 dtg sini, blog yg sy tak suka, sekali je sy pegi n terus lupa url nye.. ;-)

 
At 1:18 AM, Blogger anne said...

tak pernah la pergi Muar, maybe belum ada reason nak pegi sana...

 
At 1:00 PM, Blogger wahdi said...

Hi Anne,
tak penah gi? jom next time gi ramai2 minum kat kopi 434, ;)

 
At 1:01 PM, Blogger wahdi said...

Hi Pinky,
hehehe senang je nak detect visitor tgk ip ;)
ip NBC sama dgn Ip Pinky kat tagboard..
jadi..org yg sama lah kan? hehehe
umur dia? u tanya dia, tak kisah dia masih single tu ,
u single or married?

 
At 12:38 AM, Anonymous Anonymous said...

Iols baru sedar semakin hari semakin banyak gambar abang kopi yang pose pose user friendly ala ala manja bermuka pinkie itteeew.

Tidak lagi ala ala garang gitteeeeeew.

Uols sudah jadi image consultant deyolls kew?

 
At 9:29 PM, Blogger :: NBC :: said...

errrrr Wahdi, soklan ni kena jawab ke..? heheheh...

 
At 1:47 AM, Blogger wahdi said...

Hi anonymous~
setelah ramai peminat mengatakan mukanya garang dan masam termasuk uol (peminat kah? ) terus iols latih pose2 mesra ala wahdi :P

 
At 1:48 AM, Blogger wahdi said...

Hi NBC~
hehehe tak jawab pun takpe ;)

 
At 5:29 PM, Blogger :: NBC :: said...

i tgh pikir2 kan jawapan dia.. ;-)

 
At 11:10 PM, Blogger wahdi said...

Hi Pinky~
hehehe tgh pikir tu ;)

 
At 6:16 PM, Blogger :: NBC :: said...

ok wahdi, da dpt jwpannye...
i jwn kt YM nanti.. lalalalalal ;-)

 

Post a Comment

<< Home