Sunday, September 30, 2007

Cookies for Mum

Spent the whole of Saturday evening to get the stuff for baking my cookies. Went to Bangsar Village with En Arip after office, and then to OU later to get everything I needed.

I spent this morning baking three types of cookies which mom requested the other day. Unlike previous years, I will not be buying the cookies from my aunt, since she is taking a rest from selling them this year..


Image hosting by Imageshack.us
All the ingredients...



Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




I've baked three types of cookies today, with another seven on my to-do list...
The three I baked today are:

1- Caraway Pretzels (Mum's number 1 favourite!)
2- Chives and Cheddar Cheese Cookies (En Arip's favourite)
3- Twin Peaks Cookies.

Dad also called me yesterday and asked whether I've started baking the Caraway Pretzels. Now, he loves the mini pretzels, too... Me, I love chocolate Mini Pretzels, which I will be baking tomorrow...

Caraway Pretzel
Since a few readers asked for the recipe and some baking tips, I'll upload them soon, ok?

Image hosting by Imageshack.us
The mix...



Image hosting by Imageshack.us
The shaped dough.



Image hosting by Imageshack.us
Glazing...



Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
Done!


Chives and Cheddar Cheese cookies
I really luv the smell of these cookies~


Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
Ready for the oven...



Image hosting by Imageshack.us
Sprinkled with Paprika powder...Done!


Twin Peaks Cookies.
For this recipe, I had used chocolate chips, melted chocolate, and chocolate powder for the pastry part.

Image hosting by Imageshack.us
Sorry... The kitchen is a bit messy! Thanks En Arip, for the Starbucks apron!



Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us




Image hosting by Imageshack.us
There! So sweettt~~~ *matilah puji diri sendiri :P

77 Comments:

At 2:41 AM, Anonymous Anonymous said...

Chomel chomel pretzel uols ittew. Chomel macam jari uols jugak.

 
At 4:02 AM, Blogger :: NBC :: said...

wah.. lagi canggih dr pretzel masin kaw2 ittew..

sungguh tak ku sangka pandai buat kuih raya... anak sape ni..

;-) lallalala

 
At 5:56 AM, Blogger MalimKundang said...

fuyoooo.... klu aku disuruh buat kuih..hmmm hangit ler.... wah senang banget ler sapa dapat kawin Abang Arab itewww.... semua pandai...lariikkkkk

 
At 9:05 AM, Anonymous Anonymous said...

em mm.... what's happen with our traditional cookies, which I think so better than this ones anyway.. don't impress at all and by the way your westernize taste is so last year.

 
At 9:45 AM, Blogger wahdi said...

Hi Uols~
Comel kah?? besar2 occay jari iols~ OPSS

 
At 9:46 AM, Blogger wahdi said...

Hi NBC,
pretzel ittew my mum buat sejak umur i 10 tahun ;)
So kiranya tak canggih, selalu masa kecik kena paksa tolong dia buat...tu yg reti nak wat...

 
At 9:48 AM, Blogger wahdi said...

Hi Malim,
sapa yg kawen ngan den jgn harap nak wat pastu sebb buat ni pun mak den yg request...anyway tak belajar mana2, sebab dari kecik tiap tahun mmg ni biskut favourite my mum, tiap raya kena tolong dia buat..tu yg terpandai :P

 
At 9:55 AM, Anonymous Wan Azmi said...

anonymous 9.05 AM,

Your traditional taste is soooo LAST DECADE! Get a life!

Inilah dia, Melayu mati-keras (die-hard Malay!), susah nak disuruh mencuba benda lain! Frog below the coconut shell lah lu!

 
At 9:58 AM, Blogger wahdi said...

Hi ANONYMOUS~
read my blog properly!!!!!!!!!!
Ni KUIH FAVOURITE MY MUM!
DIA SUKA SEJAK DIA ANAK DARA!
So mmg lah dah old fashion! :P
KUIH TRADITIONAL MY MUM TEMPAH KAT ORG LAIN! so jgn risau~

 
At 10:00 AM, Blogger wahdi said...

Hi WAN AZMI,
Entahlah, den no komen...
ada je org yg jealous ek?

Tak tahu lah dengki ke hapa,
nama pun anonymous, campak batu sorok tangan ;)

*Iol tak kata anonymous yg pertama occay!
sebab yg tu kenal sgt dari segi penulisan dan auranya OPSS

 
At 10:12 AM, Anonymous naddy said...

eh mcm mana leh dpt starbucks coffee master apron tu? ehehe my hubby pun ada satu black apron :)

bestnya nampak cookies tu... nak sikit ehehehe

 
At 10:16 AM, Blogger wahdi said...

Hehehe en arip collect semua apron tu, dia beli kat mana ntah ;)

Nad, cup cakes u tu lagilah, tampak sgt sedap! i nak order asyik lupa!
kalau order u hantar kat opis i kat bangsar leh tak?

 
At 10:17 AM, Anonymous catz said...

ambik order lagi tak? hehehe

 
At 10:21 AM, Anonymous Anonymous said...

Tahniah Di.Memenuhi hajat bonda dibulan Ramadhan yang mulia amat besar ganjaran nya.Dalam sibuk berkerjaya saudara punya waktu melunasi hajat ibu.Paman really proud of you.Cheers and hawe a brilliant day ahead.

 
At 10:25 AM, Blogger wahdi said...

hahha, tak ambik yer kak catz~
tak larat nak mengentel pretzel tu hehe..my aunty tak buat tahun ni, kalau tak leh order ngan dia.

Kalau kuih Semprit nak tak kak catz? tokeynya masih ambik order lagi,sedap kuih dia tu! si tengku farrel sgt suka semprit tu ;)

 
At 10:27 AM, Blogger wahdi said...

Hi Paman..thnx..
ibunda kalau tiap raya mesti nak ada kuih tu disamping rempeyek,tumpi,bangkit,bahulu, kerepek pisang &keladi, dgn wajek..tu kuih wajib dia :)

Tapi tahun ni dia busy...kemas kitchen baru heheh...tahun ni semua tempah, termasuk tempah kat anaknya :)

 
At 10:56 AM, Blogger Ad said...

MMM.sedaaaaaaapppnya..

pretzel yang bergentel2 tue leh tahan baper lama kalau dismpan sempurna?..

lum jumper lagi cookies jenis tue...maklumlah..tiap2 tahun makan bahulu,semprit dan 'ugly stick'...

mm..nantikan kemunculan resepi penuhnya......

 
At 11:12 AM, Anonymous Anonymous said...

Haiyor ... khelas gitiew kuih-kuih ni. Kalau iolls yang cheese and chives tu kena letak jauh-jauh, kalau tak sure non-stop melantak benda tu aje ... kih 3x.

Kalau dodol yang iolls nak kacau this weekend menjadi, uolls nak bertukar kuih tak? Dah memang nak bawak untuk anonymous tersohor pakai baju fit kaler dark mocha tu so boleh lah sekali bawak untuk uolls kalau menjadi nanti.

TokNujum

 
At 11:17 AM, Blogger wahdi said...

Hi Ad,
mmg sedap sgt! *matilah perasan!

Daya ketahananya mcm biskut lain2 gak,hehehe
nanti free den upload resipinya...

Ugly Stick? heheh den suka main tiup2 ngan kuih tu mas kecik dulu...;)

 
At 11:21 AM, Anonymous Anonymous said...

Terserlah keseksian wahdi bila pakai apron giteww...
kakShar

 
At 11:21 AM, Blogger wahdi said...

Hi Tok Nujum~
iol dah leh agak, uol set2 suka makan cheese2 kan? sbb size badan *ampon!

Kacau dodol? menarik! haruslah naik bicep uol nanti,:P

kalau dodol uol menjadi SMS iol k?
NAK! leh gak kita tukaran~

 
At 11:23 AM, Blogger wahdi said...

Hi Kak Shar~
Sexy kah? tutup Aurat yer tu ;) muka peluh2 sakan time tu, tapi tak menitik dalam adunan lah, hehehe

 
At 11:27 AM, Blogger NBK466 said...

Susppect den kat ko...buat kuih rayo pun terra...

 
At 11:33 AM, Blogger wahdi said...

Hi Abg Syahrul~
Suspect? hik hik hik
terra tu dak le, main belasah mcm main tanah liat :P

 
At 11:39 AM, Blogger Ad said...

ad pun kalau makan ugly stick..tiup2 bahan dalam tu dulu bagi abis kuar..tinggal yang stick tu jer baru mamam...

cepat2la free...nak tgk resepi nya..

..pun nak rasa dodol si baju mamat mocha....ntah bila siap tak tau la.....

 
At 11:46 AM, Blogger wahdi said...

Ad~
hhehe, semua org mmg camtu ek? masa kecik dulu den tiup dpn muka my sis, habis satu muka dia putih, mengamuk betul dia, hehehe

ilek~ akan di upload cecara membuat dan bahan-bahanya~

Baju mocha tolong tok nujum kacau dodol kah ?? ;)

 
At 12:15 PM, Anonymous Anonymous said...

Bertuahlah kalau baju mocha itu mahu mencemar duli datang mengacau dodol. Silap haribulan nanti dok snappy snappy pic aje ... keh 3x

Kacau dodol naik bicep .. amin ... moga dimakbulkan. Hari-hari gi gym bulan puasa ni pun dapatlah naik sikit. Iolls budak jahat .. org gi terawih, iolls gi gym ... tak macam uolls yang bulan puasa baru sekali gi gym sebab lebih rajin ke masjid kan.

Ad .. insyallah dapatlah merasa sikit kalau baju mocha tak baham semua :p


TokNujum

 
At 12:15 PM, Anonymous Anonymous said...

hi wahdi, tengok photo2 you, teringat kat seseorang.:(

apa2 pun nampak sedap kueh2 tu, terliur lak..hehe..

tak sangka, ada bakat terpendam.

selamat berpuasa,
Azam, PJ

 
At 12:39 PM, Blogger wahdi said...

Hi Tok Nujum~

Harsulew~ baju mocha tolong snappy gambar uol yg tungkus lumus kacau dodol ~

uol kacau dodol sorg diri kah? My Dad penah kacau dodol,dia kata kalau kalau kacau dodol dari pagi membawa ke tgh malam, haiyo pitam dengar! Nasib my mum tak suruh i wat dodol ;)

Uol, ramadhan setahun sekali~ marilah kita mengimarahkanya! *matilah jadi ustaz

 
At 12:47 PM, Blogger wahdi said...

Hi Azam..
alahai, sedih teringatkan sapa tu? Muka i ada persamaan kah dgn org yang u teringat tu? ke ;) jgn sedih2 k?

Terliur? hehe raya dtglah ke umah makan kuih...

bukan bakat, main belasah je tu, sebab dulu2 mmg kerap tolong my mum buat kuih raya, pastu kat radio mesti kuar lagu raya Sharifah Aini. Indahnya saat tu dikenang kembali....sayang dah berlalu...

*i plak yg sedih ;)

 
At 1:08 PM, Anonymous Anonymous said...

Haiyor ... patahlah pinggang kalau nak kacau dodol sorang2. Biasanya iolls buat kerahan tenaga adik beradik, nephew and brother in law. Awal-awal dah kena book deyoll kalau tak ada aje alasan tak datang.

Iolls buat dodol baru 2 tahun and alhamdullilah after the first attempt semuanya menjadik jugak. Kena start pagi-pagi beli barang, prep work sampai tengah hari then naik kawah sampailah tengah malam mengacaunya. Tu yang perlukan kerahan tenaga bergilir-gilir ... buat sorang alamat tercabutlah tangan.

Tengoklah kalau tahun ni sempat nak snappy2 pic of the process. Last time letak resepi dodol aje dlm blog.

TokNujum

 
At 1:37 PM, Blogger MummyHanis said...

hey! it looks yummy!! esp the last one tu! i pun fan of pretzel jugak. isk isk. woww congrats! terrer masak. boleh order x? :P

 
At 1:45 PM, Anonymous Anonymous said...

Wahdi bawa pretzel,Tok Nujum bawa dddol Paman bawa ketupat daun palas.Daun palas segar tepi sawah.Dengan pulut susu siam mai.Siap dengan rendang Tok.Sempena keputusan pilihraya Malim.Habaq kat dia tempah tiket Qantas awai awai.Singgah kat Chirstchurch ambil Dik Pinky.Tak kan nak biaq depa sepi sepi kot.Kita kat sini riuh rendah.Suruh Malim survey hadiah untuk best voter.Sian kat kiah tu. TT boleh sponsor kot.Tempat berlangsung PWTC atau Genting Highlands.Tu kena tanya pengundi lah...

 
At 2:04 PM, Blogger MalimKundang said...

wahhh.. meriah semeriah Hari Raya berkumpul kacaul dodol dan buat bahulu nih.

 
At 2:25 PM, Blogger wahdi said...

Tok Nujum~
Hahaha matilah pecah muscle ek? kalau kacau sorg2..
Tudia sepakat adik beradik~ betul2 nak raya tu, adik beradik i semua busy, kumpul time raya je lah...
jgn lupa snappy ye uol! dari A sampai Z ;)

 
At 2:28 PM, Blogger wahdi said...

Hi Hanis
Memang Yummy occay!! hehehe
terrer tu tak lah, biasa2 je~
tak larat den nak ambik order, alamat pitam lah gentel pretzel tu sorg2 heheh

 
At 2:28 PM, Blogger wahdi said...

Hi Paman~
Tudia veneu kat PWTC, mmg meriah lah gamaknya~ heheh
Call TV3 buat liput langsung ;)
heheh

 
At 2:30 PM, Blogger wahdi said...

Malim, tulah dia, nak pasang MP3 raya lah kat blog nih, heheh

 
At 2:38 PM, Blogger iRwan said...

wah! kuih kamu dah menjadi.. Walhal kita ni janji berbake2 kuih utk raya ni.. Beta ni tak sempat.. Kuih tunjuk pun lupa nak di tempah.. LOL

 
At 2:39 PM, Blogger iRwan said...

Eh lupa nak cakap! SEDAP NYA SEMUA KUIH TU.. Well ubah cintarasa kan. takan balik2 tart memanjang kan... yg penting kita ada kuih traditional ke tak itu tak penting. yang penting hari raya bukan hari kuih. ia hari menyambut hari setelah sebulan berpuasa.. kan?

 
At 3:16 PM, Anonymous Anonymous said...

iols tak minat dah dodol lepas nampak abg ipar perah baju basah ngan peluh pastu ngan selambanyer pakai balik baju 2 & ngacau balik dodol. Kembang anak tekak weh....Tapi semua org cakap taun tu dodol paling best!!
KakShar

 
At 3:31 PM, Blogger wahdi said...

Ku~
Tulah kamu tu, beta jenguk2 blog kamu tak nampak byg lagi, takpe kamu tunjuk aje cookies kat famous amous kalau tak smpat nanti,
Yes, betul kata kamu! kuih sbg hiasan raya je LOL *tart? jemu lah..

 
At 3:33 PM, Blogger wahdi said...

Hi Kak Shar,
mak ai, dengar citer pun geli geleman heheh,
Kak Shar, pasal tu dodol tu sedap, ada garam semula jadi yg bagi rasa lemak-lemak manis sikit kat dodol tu hehehe

 
At 4:03 PM, Blogger Ad said...

errr...sama la kes dodol tu dgn roti canai mamak....bayangkan ..ada yg aduk(uli) doh tu dgn kaki..pastu pakai seluar pendek..meleleh peluh keluar dr celah2 peha(ayat sopan)...mau nya si pemakan2 roti canai tu x ketagih..
ada satu kisah.depan mata AD di salah satu restoran terkenal di kalangan peljar UTM (KL), mamat tu uli doh roti canai (dgn tangan)pastu meleleh air liur dr ketiak direct ke doh tu...(masa tu si penguli tu dalam keadaan 'rukuk' untuk mengguli...

 
At 4:06 PM, Blogger Ad said...

ala..ada pembetulan....ayat sebenar ialah

....mamat tu uli doh roti canai (dgn tangan)pastu meleleh air liur dan air peluh dr ketiak direct ke ...bla-bla-bla

 
At 4:28 PM, Blogger SEPT11 said...

Sedapnya kuih raya.. next year bleh tempah tak wahdi? :)

 
At 4:43 PM, Blogger wahdi said...

Hi Ad,
Haiyoo tambah geli gelemanya lah pulak! *matilah tak sahur mamak pagi nanti ;)

 
At 4:46 PM, Blogger wahdi said...

Hi Sept 11,
next year? ermmm, mcm banyak permintaan je nih, sioknya ;)
nanti den pikir2kan ;)

 
At 5:26 PM, Anonymous Anonymous said...

hi wahdi,

aah. mmg ada iras2 tu. first time tgk blog ni terkejut gak. betul2 teringat kisah lama. sedih gak ar.

apa2 pun selamat berbuka puasa, takecare.

* masih terliur dgn kueh2 tu, especially chives and cheddar cheese tu..hehe.

Azam, PJ

 
At 5:34 PM, Blogger DeanDets said...

Wah memang nampak mengiurkan... U cld become jutawan (on yr own) doing this, the big way... Mesti order berambu rambu... Free promo dari bloggers lain2 lagi... Cuma pretzel to nampak mcm middle jari pointing out !...

 
At 6:53 PM, Anonymous Anonymous said...

x perlu jutawan tuk memiliki GINCH GONCH kan wahdi????

mr.mussel

 
At 11:00 PM, Blogger wahdi said...

Hi Azam,
oo patutlah sedih hehhee,
terlioq ek? raya dtglah umah makan kuih tu~ ;)

 
At 11:02 PM, Blogger wahdi said...

Hi Deandets jutawan? Nak! hihih
mak ai, middle finger tu hahha,
tak perasan lah pulak masak buat main gulung aje ;)

 
At 11:06 PM, Blogger wahdi said...

Hi Mr Mussel,
itulah, tak perlu occay jadi jutawan untuk memakai ginch gonch,
i selalu beli kat Singapore boxer tu, SIN$70 je selai...

 
At 11:19 PM, Anonymous naddy said...

insyaAllah boleh... cuma add delivery charge je la ehehehe

 
At 11:47 PM, Anonymous Anonymous said...

mahalnya..baju melayu raya i tak cecah pun harga underware u tue.....tu maknanya u dah 10 tahun lepas dah jadi jutawan..tak perlu jual2 kuih nie..sedekah aja resepi tu kan..bg yang kurang upaya macam i nie, leh la u sedekahkan kuihnya sekali...amal jariah di bulan Ramadhan al Mubarak..

Mr.Mussel

 
At 2:32 AM, Blogger crewcut75 said...

Goodness. You paint, you draw, you cook, you bake, and you make yummy cookies even.

Is there anything you don't do remotely well at all?

:)

 
At 6:28 AM, Anonymous Anonymous said...

i hope 'bree' desperate housewife is not ur idol

mr.mussel

 
At 9:10 AM, Blogger BETTY A. said...

i was blog hopping..and i found ur blog. wohoo..u can baked! *droll* hehehe looks nice and sweet...bole mintak recipe? =D

 
At 1:54 PM, Anonymous Anonymous said...

"*Iol tak kata anonymous yg pertama occay!
sebab yg tu kenal sgt dari segi penulisan dan auranya OPSS"

Haiyor .. menciklah! Menci menci menci menci!

 
At 8:06 AM, Blogger Rush Murad said...

comel2 biskut tu semua.... kepingin plak tengk pretzel mini tuuu.... tak buat open hse ker?

 
At 11:15 AM, Blogger my life my world said...

Emmmm.....nampak sedapnyer kuih adik tu. Tak de resipi ker, ececece hehehe...betuah ler sapa dapat jadi isteri adik. Sapa ler yang bertuah tu ya....

 
At 1:16 PM, Blogger wahdi said...

hi Nad~
ye ke? camtu hantar ke umah la :D

 
At 1:18 PM, Blogger wahdi said...

Hi Mr Mussel,sedekah kuih? tak larat den nak mengentel tepung wat kuih mini pretzel tu hihihi

 
At 1:23 PM, Blogger wahdi said...

Hi Crew,
selagi ada minat sure semua benda leh buat, but i can't write song,;)
minat tu ada :)

 
At 1:24 PM, Blogger wahdi said...

Hi Mr Mussel,
Bree?? ceh! :P

 
At 1:24 PM, Blogger wahdi said...

Hahaha, menci kah uol~~~~
sgt senang occay detect aura uol walaupun pelbagai nick~

 
At 1:25 PM, Blogger wahdi said...

Hi Betty,
ala senang je bake tu heheh
thnx for the visit, nnt i upload resepi~

 
At 1:26 PM, Blogger wahdi said...

Hi Rush,
mini pretzel tu sedap! heheh
Anyway, kalau i wat open house i let u know, u raya kat cape town kan?

 
At 1:26 PM, Blogger wahdi said...

Hi Kak~
Nampak sedap? mmg sedap yer! *matilah perasan.
Hahaha tak jugak, kalau dah kawin tolong bini wat leh lah :D

 
At 3:59 PM, Blogger sebol said...

ooo kat sini ada pretzel rupanya

 
At 12:54 AM, Blogger wahdi said...

hi sebol~
yes kat sini ia dibakar,
poretzel buatan sendiri ;)
thnx for the visit~

 
At 7:16 AM, Anonymous Anonymous said...

Nick iols satu ni saja taw. Yang snonymous anonymous lain ittew bukan iols.

Deyolls ala ala secret admirer uols lewwwwwww.

 
At 3:38 PM, Blogger wahdi said...

Haruslah bukan uols, sebab auranya tak match walaupun menggunakan anonymous jugak ala2 DNA tak tepat!
Motif kalau secret admired tapi KUTUK BISKUT yg iols buat? nampak sgt org tu sentap dgn biskut buatanya kan???

 
At 2:44 PM, Blogger ismahani said...

can u email me resepi Caraway Pretzel itew?suka yer nk masak ni...gegege

emal to: diealong@yahoo.com

 
At 3:20 AM, Blogger wahdi said...

Hi there, i akan upload resepi tu kat blog ni, tungguuu~~~ ;)

 
At 10:51 PM, Anonymous Anonymous said...

школьницы фотогалерея порно секс http://free-3x.com/ онлайн порно видео с училкой free-3x.com/ порно русское молодые пары онлайн [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]

 

Post a Comment

<< Home