Tuesday, June 12, 2007

Nafsu Serakah...

I woke up extra early this morning... And just after subuh prayer, I went to Taipan (which is just behind my house), to make some payment. Reaching home hungry, I was delighted to have rice with asam pedas Muar! I had wanted something hot and spicy this morning, but NOT nasi lemak. And definitely not anything western.


Image hosting by Imageshack.us
Seawal 6.15 dah ada kat bank~ sempat en arip snap my pic, i luv candid pic..


Fortunately, the fridge was fully stocked with all the right ingridients... and as early as 7.30 AM, I had my early breakfast - rice with asam pedas Muar and salted egg! While cooking the asam pedas, I was constantly on the phone with mum, asking for direction to cook my asam pedas Muar. At one point, she asked me, "nak pegi ke laut ke pagi-pagi ni?" (Are you sailing out to sea, cooking so early?)

I was stunned for a while, until she explained that what I was cooking somehow resembled the usual breakfast fishermen bring with them on their voyage... Ohhh... only then I understood her! I replied, "Nafsu serakah lah mum"...



Image hosting by Imageshack.us
Antara bahan2 yang diperlukan...



Image hosting by Imageshack.us
Siap!



Image hosting by Imageshack.us
My breakfast pagi ni...i suka makan daum kethum (tul ke ejaan) dan telur masin rebus lembik2 dan panas... yummy~~




14 Comments:

At 1:36 PM, Blogger MummyHanis said...

nafsu sarakah? sounds ganaz jer! :P
senang x buat asam pedas? i tak penah masak lagi. hehe.. kalau nak makan asam pedas, makan kat Uniten! mmg kaww! Tapi bukan asam pedas muar.. Tapi Asam Pedas Melaka! :D

 
At 4:02 PM, Blogger wahdi said...

hahaha kan, sounds dasyat hehe,
Anyway, opis dekat dgn uniten tu, tiap jumaat mmg makan kat foodcourt depan masjid tu.

Asam pedas melaka kedai tepi sekali tu kan? i kureng sikitlah asam pedas dia, sebab dia letak daun limau purut..

Senang aje buat , i pun wat 1st time pagi tadi hehe..

 
At 9:49 PM, Blogger catz said...

a'ah la bro, kat uniten tu kureng sikit, sbb kuat rasa limau purut, but your masak asam looks sooooo fine, musti sedap! hehehe

 
At 1:27 AM, Blogger MummyHanis said...

huhu..tak sedap ek. :P
i selalu mknkat another branch die, bangi. Ikan bakar die best cicah sama air limau. huhuuuu :D

 
At 10:23 AM, Blogger wahdi said...

cak Catz, memang sedap yer asam i wat tu~ *matilah angkat bakul, hehe
Itulah kan, agak mengangu bau dan rasa daun limau tu...

 
At 10:24 AM, Blogger wahdi said...

bagi i agak tak original, makan jadi confused tomyam atau asam pedas ;)
owhh dia ada branch lain ek?

 
At 1:34 PM, Blogger hOtMaMa said...

hahaha*gelak cetan...matilah... daun kethum katenyeh..!! u ols tak tahu ker daum kethum tuh bukan ker daun yg mat gian suka..tak caya tengok 999 kat tv3..matilah lalok masak letak daun kethum...hadoii.. lawak2..yg betulnya daun kesum la.. btw..masak asam u ols mmg mengoda lar..buat merembes air liur akak sajork...huhu..

 
At 3:55 PM, Blogger wahdi said...

Haiyo hot mama, i tak familiar occay dgn nama2 rempah ratus tempatan ni, kalau rempah2 eropah, i expert! gethu~
Tapikan, mmg sedap occay asam pedas i buat, next time mama buat siput sedut, saya balas dgn asam pedas hehee

 
At 4:10 PM, Blogger catz said...

daun kesum la bro, kethum tu addictive, macam ganja gitu huhuhu ...

 
At 7:46 PM, Blogger iRwan said...

Nasi?? *PITAM*

 
At 10:32 PM, Blogger wahdi said...

Haiyo kak Catz, confused yer!, tak tahu pulak daun kethum tu sepisis terlarang...kat label daun kseum pun diaorg tulis as "daun laksa" gituu...

 
At 10:32 PM, Blogger amirulsyafique said...

lazzattt

 
At 10:33 PM, Blogger wahdi said...

Ku, nasi boleh yer! yg penting pakai beras basmathi~

 
At 10:34 PM, Blogger wahdi said...

yesss amirul, sgt lazat dan nikmat! hehee

 

Post a Comment

<< Home